Heikki Klemetti

Sulasolin yksi keskeisimmistä toimijoista oli Kuortaneella 1876 syntynyt muusikko ja kuoronjohtaja Heikki Klemetti. Hän oli mukana perustamassa Sulasolia, silloista Suomen Kuoroliittoa, toimi aktiivisesti laulujuhlien järjestäjänä ja liiton puheenjohtajana sekä päätoimittajana Suomen Musiikkilehdessä.

Klemetti valmistui filosofian maisteriksi vuonna 1899 ja opiskeli lisäksi Helsingin orkesterikoulussa, Berliinin musiikkiakatemiassa ja Sternin konservatoriossa. Hänelle myönnettiin professorin arvonimi 1923. Helsingin Yliopisto vihki Klemetin filosofisen tiedekunnan kunniatohtoriksi vuonna 1936 ja teologian kunniatohtoriksi vuonna 1946.

Klemetti johti uransa aikana monia suomalaisia eturivin kuoroja mm. Ylioppilaskunnan Laulajia. Klemetin tärkein kuoro oli hänen vuonna 1900 perustamansa Suomen Laulu. Se toimi aluksi mieskuorona, mutta muutettiin sekakuoroksi 1907. Suomen Laulusta tuli aikansa johtava kuoro Suomen musiikkielämässä ja se konsertoi aktiivisesti myös ulkomailla.

Klemetti sävelsi toistasataa pienimuotoista kuoroteosta, yksinlauluja sekä jonkin verran soitinteoksia. Hän myös suomensi monia musiikin klassikoita ja toi mm. ”vanhan taidemusiikin” ensi kertaa Suomeen. Hän myös tilasi aktiivisesti teoksia aikansa muilta säveltäjiltä ja sai heidät kirjoittamaan kuoromusiikkia.

Klemetti tunnettiin myös teräväsanaisena musiikkikriitikkona. Yksi hänen kirjallisista pääteoksistaan on Musiikinhistoria, mutta hän kirjoitti myös kaunokirjallisuutta, muistelmia sekä teoksia kirkkorakennuksista. Klemetin kynänkäyttöä leimasi myös peittelemätön kansallismielisyys.

Klemetti avioitui 1908 Armi Hämäläisen kanssa, joka lauloi siihen aikaan Klemetin johtamassa Suomen Laulussa. Myös Armi Klemetti toimi myöhemmin kuoronjohtajana. Pariskunnalla ei ollut lapsia, ja kun Armi Klemetti kuoli vuonna 1979, Klemettien Kulosaaressa sijaitsevan Hopiala-kiinteistö siirtyi testamenttilahjoituksena Sulasolille.