Laulu- ja soittojuhlat

Sulasolin laulujuhlasivusto löytyy osoitteesta laulujuhlat.fi

Suomessa on järjestetty laulu- ja soittojuhlia aktiivisesti 1800-luvulta lähtien. Sulasolilla on ollut merkittävä rooli juhlien järjestäjänä 1930-luvun jälkeen.

Alkusysäys laulu- ja soittojuhlien järjestämiseksi Suomessa tuli 1800-luvun lopulla Virosta. Suomen ensimmäiset laulujuhlat järjestettiin Jyväskylässä vuonna 1884. Kolme vuotta aikaisemmin laulujuhlien puuhamies, aktiivinen suomalaisuusmies Aksel August Granfelt oli saanut luvan yhden päivän kestäville laulajaisille, joiden onnistuminen loi pohjan vuoden 1884 juhlille. Niille osallistui kuusi kuoroa ja kuusi soittokuntaa, ja ne järjestettiin Kansanvalistusseuran juhlakokousten yhteydessä.

Innostuksesta huolimatta Jyväskylässä järjestettävien juhlien osallistujamäärä ei lähivuosina alkanut nousta. Vuoden 1890 juhlien jälkeen päätettiin laulujuhlat irrottaa Kansanvalistusseuran juhlakokouksista. Tämän jälkeen laulujuhlia ruvettiin järjestämään tiuhaan tahtiin eri puolilla Suomea. Vuosisadan lopussa venäläispolitiikan voimistuessa laulujuhlista tuli myös eräänlainen mielenosoituksen muoto.

Viimeiset Kansanvalistusseuran järjestämät laulu- ja soittojuhlat pidettiin vuonna 1931 Helsingissä. Tämän jälkeen musiikkijärjestöt alkoivat järjestää omia juhliaan.

Sulasolin ensimmäiset omat laulujuhlat pidettiin 1934 Tampereella. Laulujuhlat olivat kolmipäiväiset ja niille osallistui lähes 5000 laulajaa ja soittajaa 117 eri kuorosta ja orkesterista. Tampereen juhlien jälkeen Sulasolin laulujuhlille alettiin kokoontua keskimäärin joka viides vuosi eri kaupungeissa. Toistaiseksi eniten osallistujia kokoontui yhteen Lappeenrannan laulujuhlilla vuonna 1982, jolloin juhlille osallistui lähes 7500 laulajaa ja soittajaa.

Porin laulu- ja soittojuhlat kesäkuussa 2007 olivat Suomen ja Viron ensimmäiset Suomessa pidettävät yhteiset juhlat. Näin Tallinnassa vuonna 2000 pidetyt ensimmäiset suomalais-virolaiset laulu- ja soittojuhlat saivat jatkoa. Juhlille osallistui myös suomenruotsalaisia laulajia ja soittajia. Laulujuhlien ohjelmasta löytyi virallisten tapahtumien, konserttien, pääjuhlan ja kuorokatselmuksen lisäksi runsaasti oheistapahtumia. Juhlat huipentuivat iloiseen juhlakulkueeseen ja helteiseen pääjuhlaan Kirjuriluodolle.

Edellisen kerran Sulasolin laulu- ja soittojuhlat järjestettiin vuonna 2012 Kuopiossa. Kuopion juhlille osallistui 2000 laulajaa ja soittajaa.

Seuraaville Sulasolin juhlille kokoonnutaan Hämeenlinnaan 12.–14.5.2017.