Kansallispuistoissa kajahtaa satavuotiaan Suomen kunniaksi

Suomen luonnon päivänä Suomen itsenäisyyden juhlavuonna lauletaan luonnon helmassa. Kansallispuistoissa ympäri Suomen on luvassa kuorokonsertti satavuotiaan Suomen kunniaksi elokuun viimeisenä lauantaina 26.8.2017. Ensimmäiset kuorot on nyt valittu 28 kansallispuistoon laulamaan. Konsertit ovat osa virallista Suomi 100 Luonnonpäivät 2017 -ohjelmahanketta.

Kansallispuistoja on Suomessa 39, ja Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden kunniaksi juhlitaan 40. kansallispuistomme Hossan avajaisia.

Tähän mennessä yhteensä 28 kansallispuistoon on valittu vastuukuoro kumppanikuoroineen laulamaan satavuotiaan Suomen ja Suomen luonnon kunniaksi. Useissa kansallispuistoissa on luvassa useiden kymmenien tai jopa satojen laulajien konsertti. Kun kansallispuistossa kajahtaa samana päivänä, tulee tämä konserttisarja varmasti olemaan yksi Suomen juhlavuoden mieleen jäävimmistä tapahtumista. Kuorokonsertteja höystetään muulla juhlinnalla, mm. illallisilla taivaan alla luonnossa.

Kajauttaminen kansallispuistossa innostaa

Suomen laulajain ja soittajain liitto ja kansallispuistoja hoitava Metsähallituksen luontopalvelut etsivät kuoroja kansallispuistokonsertteihin kevään ja kesän aikana.

”Kansallispuistoissa laulavat kuorot laidasta laitaan. Mukana on koko kuorojen kirjo mieskuoroista lapsikuoroihin. On upeaa huomata millaisella innolla kuorot ovat lähteneet mukaan satavuotiaan Suomen juhlintaan Luonnon helmassa”, innostuu Reijo Kekkonen Sulasolista.

Valitut kuorot laulavat Etelä-Konneveden, Helvetinjärven, Hiidenportin, Hossan, Itäisen Suomenlahden, Kolin, Kurjenrahkan, Leivonmäen, Liesjärven, Linnansaaren, Nuuksion, Oulangan, Patvinsuon, Petkeljärven, Perämeren, Pyhä-Häkin, Pyhä-Luoston, Repoveden, Rokuan, Saaristomeren, Salamajärven, Seitsemisen, Selkämeren, Sipoonkorven, Teijon, Tiilikkajärven ja Urho Kekkonen kansallispuistoissa. Tämän lisäksi konsertti on luvassa myös Raaseporin linnanraunioilla (ks. karttakuva).

”Hankkeen tavoitteena on löytää kuoro jokaiseen kansallispuistoomme, joten vielä voi ilmoittautua suoraan Metsähallituksen luontopalveluihin. Kajauttaa voi vielä esimerkiksi Riisitunturilla", toteaa Metsähallituksen luontopalveluista Mikko Tiira, itsekin kuoromiehiä.

Sulasol julkaisee syksyllä 2016 lauluvihkon, johon on koottu luontoon liittyvää ohjelmistoa, jota kuorot voivat halutessaan hyödyntää konsertin ohjelmassa. Kansallispuistojen laulu -konsertin ohjelmisto on kuitenkin täysin vapaasti valittavissa kuoron toiveiden mukaan.Luonnonpäivät 2017 kokoaa yhteen kymmeniä tahoja

Luonnonpäivät 2017 on neljä yhdessä tekemisen ja luontoon yhdessä menemisen päivää. Vuonna 2017 tavoitteena on saada kaikki suomalaiset luontoon ainakin kerran neljän Luonnon päivän avulla. Talviluonnonpäivänä 4.2.2017 sukelletaan talveen ja nautitaan lumisesta luonnosta retkeillen, hiihtäen tai talvitulien ääressä. Keväisenä Luonnon päivänä 20.5.2017 villiinnytään luonnosta kaikilla aisteilla ja maistetaan luonto. Luonnonyön päivänä 17.6.2017 rakastutaan kesäyöhön. Silloin vietetään myös Luonnonkukkien päivää ja juhlitaan Suomen 40. kansallispuiston avajaisia. Juhlinta huipentuu Suomen luonnon päivänä 26.8.2017, jolloin kuorokonserttien lisäksi nostetaan malja Suomen luonnolle, vedetään lippu salkoon ja juhlitaan luonnon helmassa elokuun tulien äärellä.

Yli 40 erilaisen organisaation joukko valmistelee yhdessä päiviä. Sulasol on ollut aktiivisesti mukana hankkeessa alusta asti. Juhlia voi monella tapaa – järjestämällä tapahtuman, osallistumalla tapahtumiin tai yksinkertaisesti menemällä kaverin tai perheen kanssa luontoon yhdessä.

Lisätietoja Luonnonpäivät 2017 -ilmiöstä: www.luonnonpaivat.fi.