Uutiset

12.10.2016
50 vuotta musiikkiluokka-toimintaa Lahdessa

Vuosi 1966 oli merkkivuosi Suomen koululaitoksen ja musiikkikasvatuksen historiassa: koululaitos täytti 100 vuotta ja Lahden musiikkiluokat aloittivat toimintansa. Musikaalisesti lahjakkaiden luokan perustamisaloitteen teki musiikkiopiston rehtori Aarre Hemming. Lopulta kansakoulun johtokunta päätti perustaa Harjun kouluun kaksi tehostetun musiikinopetuksen luokkaa.

Musiikinopetuksessa päädyttiin soveltamaan Suomen oloihin unkarilaista Kodály-menetelmää, jonka Aarre Hemming ja Kuisma Pesola olivat todenneet parhaiten lapsille sopivaksi. Musiikkiluokille päätettiin kouluttaa opettajia musikaalisiksi tunnetuista lahtelaisista kansakoulunopettajista Klemetti-Opistossa Budapestin Pedagogisen Instituutin professori Joszéf Péterin Kodály-metodin kurssilla. Ensimmäisenä koulutukseen lähti silloinen kansakoulunopettaja, musiikkiluokkatyön uranuurtaja Suomessa, vuonna 1995 musiikkineuvoksen arvonimen saanut Paavo Kiiski. Hän ja myöhemmin oopperalaulajana tunnettu Tapani Valtasaari aloittivat Harjun koulun musiikkiluokkien opettajina syksyllä 1966.

Lahden musiikkiluokkien 50-vuotisjuhlaviikkoa vietetään 14.–18.10. Viikko käynnistyy 14.10. akustisella avajaiskonsertilla ”Eipä kasva kaikki laulut” Felix Krohn -salissa. Ohjelmistossa on mm. kantaesityksenä Tellu Turkan ”Viis’ astu”, jonka esittävät yhdessä kuorot Laulupuu ja Tiirikka.

15.10. tullaan yleisön tykö viihteellisellä paneelikeskustelulla aiheesta ”Musiikkiluokkalaisuus ja minä” Trio-kauppakeskuksen Päijänne-aukiolla. Lasse Kantolan johtamaan keskusteluun osallistuu tuttuja entisiä musiikkiluokkalaisia elämän eri aloilta: Heidi Ahonen, Konsta Hietanen, Ako Kiiski, Jorma Kääriäinen, Juha Pulkki ja  Juha Rostedt sekä rehtorit Kati Pennanen ja Leena Akola. Lauluyhtye Groovesin musiikkia unohtamatta. Paneelista siirrytään Lotilan koulun juhlasaliin kuuntelemaan perhekonserttia ”Taivaankaaren Laulut”.

16.10. Lahden musiikkiopiston Kalevi Aho -salissa soi ”Kahden kuoron konsertti”, jossa esiintyy Lahden ensimmäisten musiikkiluokkalaisten kuoro EnLaMuKu 1966. Toinen esiintyvistä kuoroista on Lahden musiikkiopiston vanhempainkuoro LaMuVaKu 2009. Kumpaakin kuoroa johtaa musiikkineuvos Paavo Kiiski. Konserttiin on yleisöllä vapaa pääsy.
Sunnuntai-iltana on Ristinkirkossa Suomalainen Tuomasmessu, jonka toteuttavat Keski-Lahden seurakunta ja Lahden musiikkiluokat yhdessä Tuomas-bändin, Joutjärven KP-kuoron ja tuomaskuorolaisten kanssa. Messussa laulaa myös suurkuoro, johon kaikki entiset musiikkiluokkalaiset vuosien varrelta ovat tervetulleita mukaan.

18.10. on Puusepän salissa lehtori Kaarina Marjasen viikon teemaan sopiva luento ”Musiikkivuorovaikutus – läheisyyttä laulaen, sykettä soittaen, kulttuuria kunnioittaen”. Luentoa saa yleisö tulla vapaasti kuuntelemaan. Juhlaviikon tapahtumat päättyvät 18.10. ”Thank You for the Music!” -viihdekonserttiin Sibeliustalon pääsalissa. Konsertissa esiintyvät kuorot ja soittajat nykyisiltä musiikkiluokilta solisteinaan entiset Lahden musiikkiluokkien kasvatit Ilpo Kaikkonen, Tuukka Leppänen ja Sami Ulmanen.

Jokaisella juhlaviikon tapahtumalla on tavoitteena osoittaa, että lasten ja nuorten musiikkikasvatus Lahden musiikkiluokilla on edelleen jo v. 1968 kouluhallituksen tarkastuksessa todetulla korkealla tasolla, josta voimme olla ylpeitä niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Lahden musiikkiluokkien 50-vuotisjuhlavuoden suojelija on kapellimestari Santtu-Matias Rouvali, entinen Lahden musiikkiluokkalainen hänkin. Juhlaviikon toteutusta ovat tukeneen mm. Suomen kulttuurirahasto ja Lahden kaupunki.

http://lahdenmusiikkiluokat.fi/juhlaviikko/


Muita uutisia